Filosofische Praktijk Berkelstraat Voor praktisch-filosofische gesprekken

Is er sprake van een therapie?


Nee, een filosofisch practicus is geen therapeut. Toch kan een serie gesprekken heel goed therapeutisch werken. De grondlegger van de methode, Harm van der Gaag, zegt het zo:

“Burn-out, depressie, dwanggedachten en paniekaanvallen zijn psychische klachten met een betekenis, niet slechts de gevolgen van een tekort of een teveel aan bepaalde stofjes in het brein. Die betekenis kan onderwerp van gesprek zijn () in plaats van óf in aanvulling op een behandeling bij een psychotherapeut, psychoanalyticus of psychiater.”

Kortom, gesprekken bij de filosofisch practicus kunnen evengoed helend werken als die bij welke hulpverlener dan ook. Wie 'last' heeft van een dilemma of van een situatie waarin hij verkeert, of wie zomaar een vraag heeft waarover nagedacht moet worden, is niet ziek. Er is alleen behoefte aan ordening van gedachten en daarbij helpt de practicus.

Daarom kan de practicus worden gezien als een leraar, een begeleider, die de bezoeker helpt bij het aannemen van een filosofische levenshouding. Daar moet je moeite voor doen, dat moet geoefend worden, maar het leidt uiteindelijk tot meer evenwicht in het leven.

Sinds het najaar van 2018 is Dick van Hennik toegevoegd aan het team van Geestelijke Verzorgers van het
Gezondheidscentrum Levinas in Rotterdam Kralingen. Het is mogelijk om via de huisarts of het kernteam Geestelijke verzorging een afspraak te maken. De eerste gesprekken worden door de verzekering vergoed. Voor een film over geestelijke verzorging bij dit gezondheidscentrum klik HIER.